Hoved menu

Forsiden Behandlinger Tandregulering Paradentose Tandkrone Nye tænder Om os Kontakt os Vis vej til klinikken vores Facebook side

Paradentose menu

Hvad er paradentose Er paradentose selvforskyldt? Nyeste metode Bakterie test Laser-behandling Et skridt foran

Paradentose

Hvad er paradentose og hvorfor får nogle mennesker denne tandkødssygdom og hvordan behandles den?

Der vil altid være bakterier i vores mund. Lidt populært sagt er der både "gode" og "dårlige" bakterier. Du får paradentose (parodontose/parodontitis), når de "dårlige" bakterier får magten over de "gode".

De "dårlige" kan få magten af flere forskellige grunde. Dit immunforsvar imod bakterierne kan være svækket, eller bakteriernes antal og sammensætning kan variere.

Når du og dit immunsystem slås med de "dårlige" sygdomsfremkaldende bakterier, så går det ud over knoglen omkring dine tænderne og den forsvinder. Tænderne forsvinder også til sidst, hvis paradentosen ikke standses.

 

Paradentosens udvikling

Er paradentose selvforskyldt?

Vi kan ikke gøre for, at vi får paradentose. Derimod er det i dag et valg fortsat at have paradentose. Det er lidt af en påstand, men hvorfor nu det? 

Paradentose er en infektions-sygdom. Det er ikke bare én bakterie, men et helt kompleks af bakterier, hvor den ene i samarbejde med den anden, tredje og mange flere bakterier sørger for, at holde sygdommen i gang.

Alle de bakterier, du har i munden, kalder man sammenfattende for biomet/biofilmen. Når vi viser dig, hvordan din egenindsats kan forbedres, får vi den største umiddelbare påvirkning af biomet/biofilmen, og dermed sammensætningen af de bakterier, der giver dig paradentosen. 

Behandlingen af paradentose

Trin 1) Egenindsatsen

Hvis du eksempelvis går til tandlæge 4 gange om året, så svarer det til 40 gange på 10 år. Det vil sige, at vi har ansvaret for at dine tænder er rene 40 ud af 3650 dage.

Hjørnestenen i enhver parodontosebehandling er derfor altid at give dig de redskaber og kundskaber og fif, der skal til, for at du og dine tænder får det maksimale ud af din egen indsats.

Succes’en af din behandling afhænger for størstedelens vedkommende af, hvor meget kontrol vi sammen kan opnå over dine bakterier.

Du gør sikkert allerede en stor indsats, og sammen bygger vi videre på det, du allerede kan og giver dig nye tips og tricks.

 

Trin 2) Vores første behandling

Sideløbende med, at du kommer godt igang med de nye teknikker, som du har lært, udfører vi en meget effektiv tandrensning, hvor vi renser i dybden af tandkødslommerne. Denne rensning skal fjerne debelægninger, som du ikke selv kan fjerne. Herefter skal din indsats hjemme forhindre nye belægninger i størst mulige omfang. 

Efter denne indledende fase, vurderer vi, hvor godt det nu er gået. Rigtig mange steder vil blødning og pus være forsvundet, og din parodontose er gået ind i den passive fase.

Behandlingen af paradentose handler om infektionskontrol. Hvis der er steder hvor vi efter gentagne gange ikke kan få styr på pus og blødning går vi videre med næste trin. 

Laser-behandling af paradentose

Trin 3) Hvis ikke tandrensningerne alene har standset sygdomsudviklingen, vil vi i mange tilfælde gøre brug af laser. Vi bruger altid to lasere. Den første er en water-laser, og den sender små trykbølger afsted nede i tandkødslommerne, og det gør, at biofilmen/biomet går i stykker. Efter water-laseren går vi efter med en diode laser, som dels rammer bakteriekernerne, og som også stimulerer blodkarene, så immunsystemet forbedres på stedet, og det gør i kombination, at vi får mere og mere styr på din paradentose.

Trin 4) I de fleste tilfælde har vi kontrolleret din sygdom med trin 1- 3, men er der stadig tænder med pus og blødning, er tidspunktet nu kommet til at overveje, om vi skal operere. 

I udgangspunktet vil vi helst bevare alle dine tænder, og det er også formålet med en operation. Operation kan give et bedre overblik i området og dermed en endnu bedre mulighed for at rense ud. 

Det kan vise sig, at operationen afslører, at der er en eller flere tænder, som du er bedst tjent med, at vi fjerner, men i udgangspunktet vil vi gerne bevare alle dine tænder.

Fremtidig kontrol - Et skridt foran paradentosen

Behandlingerne standser paradentosen her og nu. Det betyder, at vi opnår en situation, hvor der ikke længere kommer pus og blødning op af tandlommerne.

Herefter drejer det sig om at holde paradentosen væk. Måden, vi kontrollerer det på, er ved hyppige kontroller og gentagen rensninger og fornyet instruktion.

Kontrol holder paradentosen væk
Tidspunktet for kontrol varierer alt afhængig af hvor godt samarbejdet forløber. Du kan blive geninficeret, men det sker ikke på en gang. Bakterierne kan komme tilbage i grupper, og hver gruppe baner vejen for næste gruppe, og det er derfor en individuel vurdering, hvor ofte du skal komme til kontrol.

Vi finder frem til det interval, der er det rigtige for dig ved at begynde med korte intervaller som så gøres længere hen ad vejen.

Kontakt os i dag for at høre mere om behandling af paradentose.